Nederland gaat weer open in drie stappen

Nederland gaat weer open in drie stappen

Minister Kuipers heeft op de persconferentie dinsdagavond aangekondigd dat Nederland weer open gaat, in grote stappen die snel op elkaar volgen. Dit zijn alle versoepelingen van de komende tijd.

Stap 1: per direct

– vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.

– het advies om zoveel mogelijk thuis te werken: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

– vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.

– eenmaal binnen is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.

– met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht.

– het isolatieadvies na een positieve test naar 5 dagen, mits 24 uur zonder klachten.

Stap 3: 25 februari

– vanaf vrijdag 25 februari gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.

– op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

– vanaf 25 februari verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

– op 15 maart beoordeelt het kabinet de mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Bron: De Limburger Avondupdate online van vanavond